Home » CBR Informatiegids
Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is dé instantie in Nederland die verantwoordelijk is voor het afnemen van theorie- en praktijkexamens voor rijbewijzen. Daarnaast beoordeelt het CBR of je medisch geschikt bent om te rijden en voert het educatieve maatregelen uit in het verkeer.
Of je nu net begint met rijlessen of je rijbewijs wilt verlengen, je komt vrijwel altijd in aanraking met het CBR.
Een Nederlands rijbewijs is een officieel document waarmee je aantoont dat je bevoegd bent om bepaalde voertuigen te besturen. Afhankelijk van het type voertuig zijn er verschillende categorieën rijbewijzen (A t/m E).
Je Nederlandse rijbewijs is geldig in alle EU-landen én in landen als Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Turkije en Liechtenstein. Reis je buiten Europa? Dan heb je mogelijk een internationaal rijbewijs nodig — check dit altijd vooraf.
In Nederland bestaan er verschillende rijbewijscategorieën, elk afgestemd op het type voertuig dat je wilt besturen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende rijbewijzen, inclusief de bijbehorende voorwaarden en leeftijdseisen.
Rijbewijs voor motorfietsen
Rijbewijs voor bromfietsen, scooters en microcars
Rijbewijs voor personenauto’s tot maximaal 3.500 kg
Rijbewijs voor vrachtauto’s en campers
Voor lichte vrachtauto’s en campers tussen 3.500 en 7.500 kg
Rijbewijs voor personenbussen (vanaf 8 passagiers)
Voor kleine bussen tot 8 meter lang met maximaal 16 passagiers
Rijbewijs voor voertuigen met aanhanger (combinaties van B, C of D met aanhanger)
Het halen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal. Of je nu net begint met leren rijden of bijna klaar bent voor het praktijkexamen, een goede voorbereiding is essentieel. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je kunt verwachten en hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het traject bij het CBR.
Voordat je de weg op mag, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Hierin wordt je kennis getest van verkeersregels, verkeersinzicht en gevaarherkenning.
Wat neem je mee op de examendag?
Tijdens het examen zit je achter een scherm en beantwoord je meerdere meerkeuzevragen. Direct na afloop zie je of je bent geslaagd. Binnen 15 minuten ontvang je bovendien een persoonlijke analyse per e-mail, waarin je kunt zien wat je goed en minder goed hebt gedaan.
Let op : de uitslag van het theorie-examen blijft 1,5 jaar geldig.
Iedere kandidaat moet verklaren medisch geschikt te zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen. Dit doe je door online een gezondheidsverklaring in te vullen via Mijn CBR.
In sommige gevallen vraagt het CBR om een extra medische keuring, bijvoorbeeld als:
Vul deze verklaring tijdig in om vertraging in je rijopleiding te voorkomen. Twijfel je of een keuring nodig is? Overleg dan met je rijschool of raadpleeg de CBR-website.
Een goede rijopleiding vormt de basis van veilig verkeersgedrag. Kies daarom een erkende rijschool met een gecertificeerde instructeur die jou professioneel begeleidt. Tijdens de rijlessen leer je de regels toepassen in de praktijk, ontwikkel je voertuigbeheersing en werk je aan zelfvertrouwen op de weg.
Let bij je keuze op zaken als slagingspercentage, lesaanpak en jouw persoonlijke klik met de instructeur.
Wil je alvast wennen aan het examen? Dan kun je kiezen voor een tussentijdse toets. Dit is een soort proefexamen bij het CBR dat lijkt op het echte praktijkexamen en duurt ongeveer 55 minuten.
Je oefent onder andere:
Als je deze toets goed doet, kun je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je echte examen. Een slimme stap om zelfverzekerd het examen in te gaan!
Het praktijkexamen B (voor de auto) is de laatste stap richting je rijbewijs. Het examen duurt ongeveer 55 minuten en wordt afgenomen door een CBR-examinator.
Wat kun je verwachten?
Na afloop hoor je meteen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan krijg je een formulier waarmee je je rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente.
Na het slagen voor je praktijkexamen kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Maak hiervoor een afspraak en neem mee:
Meestal ligt je rijbewijs binnen vijf werkdagen voor je klaar. En dan: op naar je eerste rit als officieel bestuurder!
Je begint met het invullen van een gezondheidsverklaring. Hierin geef je aan of je gezondheidsproblemen hebt die invloed kunnen hebben op je rijgeschiktheid.
Het CBR beoordeelt je verklaring en informeert je of een aanvullende medische keuring noodzakelijk is.
Indien nodig maak je een afspraak met een arts of specialist voor het medische onderzoek.
Tijdens het onderzoek onderzoekt de arts je gezondheid, inclusief mogelijke aandoeningen die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid.
De arts verstuurt een medisch rapport naar het CBR, zodat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
Het CBR beoordeelt het rapport en neemt een beslissing over je rijgeschiktheid. Zodra deze bekend is, ontvang je een bericht van het CBR.
Om een Nederlands rijbewijs te halen, moet u een praktijkexamen afleggen bij het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen). Het examen verloopt als volgt:
De examinator vraagt je om enkele basiscontroles uit te voeren, zoals het controleren van de verlichting of het dashboard.
Je voert een aantal bijzondere handelingen uit, zoals fileparkeren, keren op de weg of gecontroleerd stoppen.
Je moet een kenteken op afstand kunnen lezen om je gezichtsvermogen te testen.
Je rijdt door verschillende verkeersomgevingen zoals stadsverkeer, snelwegen en woonwijken.
Een deel van de rit rijd je zelfstandig, waarbij je instructies volgt via navigatie of mondelinge aanwijzingen.
Benieuwd welke rijopleiding het beste bij jou past? Van rijbewijs B tot aan motor of vrachtwagen: ontdek de verschillende soorten opleidingen en wat je per categorie kunt verwachten.
Of je nu net begint met lessen of al wat ervaring hebt: onze tips helpen je veiliger, zelfverzekerder en slimmer de weg op. Denk aan rijden in het donker, in druk verkeer of bij regen.
Rijwereld vol onbekende termen? Geen zorgen. In deze rubriek leggen we begrippen zoals Tussentijdse Toets, Code 95 en AVB-examen op een begrijpelijke manier uit.
Klaar voor je rijopleiding? Bekijk tips, vergelijk rijscholen en krijg persoonlijk advies. Wij helpen je graag op weg!
Om je de beste gebruikservaring te bieden, maken we gebruik van technologieën zoals cookies. Hiermee kunnen we gegevens over jouw apparaat en gedrag op deze site verzamelen en opslaan. Als je toestemming geeft, helpt dat ons om bijvoorbeeld je voorkeuren te onthouden en onze dienstverlening te verbeteren. Weiger je toestemming of trek je die later in, dan kan dit invloed hebben op de werking van bepaalde onderdelen van de site.